Lijepo je da pripremite sve prije vec podete pravit tortu.
Mandarine dobro isjeckaj te,ili u mikser sa
ostrim nozem stavite jedno 15 sekundi.
Zatim ih stavite u cjedaljku i dobro iscjedite
(od soka ostavite bar 4 velike kasike za kreme )
U mikseru je potrebno nekoliko
sekundi da postignem
pozeljnu masu mandarina,
naravno sa tacnim nozem :)
Dobro ih onda iscjedimo..
sastojaka pripremite..
Kora:
5 mandarina
300 g mrkve
350 g brasna
1 kasikica sode bikarbone
1 1/2 kasikica praska za pecivo
1 1/2 kasikica cimeta
270 g secera
4 jaja (sat da odstoje u sobnoj tempereaturi)
2 dl ulja
4 kasikice praska za pecivo
Krema:
125 g neslanog margarina (najmanje sat u sobnoj temp)
150 g namaznog sira(ne kiselog)
750 g secera u prahu
2 kasikice vanilinog secera
4 kasike soka od mandarina
Isplati se sve sastojke u mjerama pripremit.
Tako cete usparat stres i trku :)
Upalite rernu na 180-190 stepeni
Iztucite jaja i secer 8-10 minuta,
da bih postigli ovakvu
debelu i zracnu masu.
U medu vremenu..
Da bi postigli divnu koru,koja nije teska,
vec mehka i istovremeno zracna,treba brasno i sastojke
dobro izmjesat na ''suho'' u zdjeli.
Ja sam ovdje u zdjelu pomjesala : brasno,prasak,
sodu bikarbonu,vanilin secer i cimet.
Dobro sve promjesajte da bude jednaka masa..
Mmmm vec se osjeti miris cimeta..
Kad jaja i secer postignu
zadovoljavajucu masu,
polahko dodaj ulje..
Nakon malo jos miksanja,dodaj
izmjesanu mrkvu i mandarinu,
i sve izmiksaj u glatku
masu.
U podmazanom (kalupu margarinom i brasnom)
iskrenite masu,i stavite u podgrijanu rernu.
40-50 min,zavisi od sporeta.
Vazno je da prvih 30 minuta ne otvarate rernu.
U tom slucaju tijesto pada na sredini i torta je pokvarena
Nakon 35 minuta mozete malo provjerit kore,
Ako niste sigurni jeli gotvo,vecim cackalicama
provjerite,kako ce te ubost,ako se cackalica vrati suha
kore su pecene,ako je mokra,nastavi peci dok ne postignes
suhu cackalicu :)
Dok se kora pece,mozete pripremit divnu i ukusnu kremu
kojom cete premazat tortu..
Margarin je vec dobro mekan,
nakon stajanja u sobnoj/toploj temperaturi
U jakom mikseru dobro izmikasjte margarin
nije pozeljno u kremi osjetiti komade
margarina,tako da trebate dobro ga izmiksat
Dodaj sir, i dobro izmiksaj,pazi da kasikom
sve zaljepljeno pokupis..
Dodaj secer u prahu,vanilin secer i polahko
miksaj sve u jednu masu..
Dodaj i sok od mandarine i nastavi mjesat..
Kao svila..
Ispecena kora treba da se skroz ohladi..
Zatim se premaze..
Mmmmm
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar