2 Paketa zelea za kuhat (po zelji ukus)
1 paket se skuha odmah,i stavi u zdjelu koju zelite,ovaj zele ce vam biti na vrhu kolaca.
Neka se zele stvrdne i ohladi.
Nastavljamo sa masom:
3 dl slatkog vrhnja
3 dl pavlake
5 kasika secera u prahu
1 kasika vanilinog secera
1 paket sira za namaz (250 g)
I ovaj drugi paket zelea
- Prvo skuhajte zele sa pola vode od onoga sto vam pise na paketu.Ohladi.
- Vrhnje utuci dovoljno (nepretuci, da ne postane kajmak,i racunaj da se treba jos tuc sa drugim masama)
- U drugoj zdjeli dobro promjesaj pavlaku,sir,secer u prahu i vanilin secer.Ovo dobro promjesaj da nebude krupica.
- Zatim ovo dodaj u vrhnje,malo promjesaj i dodaj ohladen zele koji ste kuhali sa pola vode od onog sto pise na paketu.
- Ovo sve iskrenite u posudu u kojoj se vec gele prvi stvrdno
- Ostavite dva sata ili vise da se stvrdne
- Kada se dobro stvrdne napravite tlo od keksa
300 g keksa od zoba
100 g rastopljnog margarina
- Rastopi margarin
- Keks po mogucnosti isjeckaj u mikseru jakom,ako nemate onda ga razbite u sitne komade
-Zatim ovo dvoje dobro promjesajte u zdjeli
- I naslozi na ostatk kolaca
- Dobro pozbijte i ostavite da se hladi 10- 15 minuta
Zavisi od kalupa u kojem ste ovo sve slozili,dali je glatak,ali u svakom slucaju stavite kalup sa kolacom u tevsiju vrele vode 5-15 sekundi,NE VISE!
Onda stavite zdjelu,tacnu (na koju ce te servirat kolac),kao poklopac na kalup sa kolacom,i onda okrenite kalup i voila! Kolac je na tacni.
Ovo je moja Bajramska, sa ukusom malina
Ja koristim Philadelphia sir
Moze se takoder nakrizat neko voce (osim Kiwia) u zele da se stvrdne
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar